התקשרו עכשיו לקביעת ביקור בית 054-5853303
ד"ר לירון אשל ספיר - וטרינרית עד הבית
חיסונים לכלבים
חיסונים מהווים טיפול רפואי מונע והם דרושים על מנת לשמור על בריאותו ואיכות חייו של הכלב. הקפדה על מתן חיסונים לכלב תסייע למנוע תחלואה ואף מוות כתוצאה ממחלות מדבקות קשות שאחוזי התמותה בהן גבוהים. כמו כן, החיסונים מגנים גם עלינו, בני האדם, מפני מחלות שעלולות להדביק אותנו (כגון לפטוספירה ומחלת הכלבת).
איך פועל החיסון?
חיסונים לכלב מכילים גורמי מחלה מוחלשים או מומתים. המטרה במתן החיסון היא שהגוף ייחשף לאותם גורמי מחלה ומערכת החיסון תייצר כנגדם נוגדנים אשר יגנו על הגוף במידת הצורך.
גור כלבים נולד ללא נוגדנים כנגד מחלות. את הנוגדנים הוא מקבל מהקולוסטרום (חלב אימו הראשון). בגיל שישה שבועות מתחילה ירידה ברמת הנוגדנים האימהיים ולכן בתקופה זו הגור רגיש לגורמי מחלה רבים. יחד עם זאת, בשלב זה הנוגדנים האימהיים אשר עדיין קיימים עלולים לפגוע ביעילות החיסון. ולכן ההמלצה היא לחסנו שלוש פעמים בהפרשים של 3-4 שבועות על מנת להבטיח הגנה אופטימאלית.
לאחר מכן, בהיותם בוגרים, חיסון לכלבים ניתן פעם בשנה על מנת לשמר את רמת העמידות בפני המחלות.
סוגי החיסונים השגרתיים:
חיסון משושה:
חיסון זה מכיל תרכיב חיסון כנגד שש מחלות קשות בכלבים:
פרוו (Parvo virus) – זהו נגיף אשר גורם למחלה קשה אשר לצערנו נפוצה במדינתנו בגורי כלבים ומופיעה גם בבוגרים שאינם מחוסנים. המחלה פוגעת בעיקר במערכת העיכול ובאה לידי ביטוי בהקאות ושלשולים דמיים, חוסר תאבון, חום ודכאון. המחלה קטלנית וללא טיפול עלולה להביא למוות של בעל החיים (לעיתים גם במקרים בהם קיבלו טיפול ראוי). נגיף זה עמיד מאוד בסביבה, ומועבר במגע עם צואה מכלב נגוע או חפצים מזוהמים.
כלבלבת (Distemper virus) –כלבלבת הינה מחלה נגיפית קטלנית אשר פוגעת במערכת הנשימה, העיכול והעצבים. הנגיף מועבר במגע עם כלב נגוע - בעיקר דרך מערכת הנשימה. הסימנים הקליניים כוללים שלשולים והקאות, אובדן תאבון, שיעול, הפרשות מהעיניים ומהאף, רעידות בלתי רצוניות, עוויתות, חולשה ושיתוק ואף מוות. סימנים נוספים שלעיתים קיימים הם פגיעה בהתפתחות השיניים והתעבות הכריות של כפות הרגליים. כלבים שישרדו את השלב החריף של המחלה עלולים להישאר עם נזק עצבי קבוע לכל חייהם.
דלקת כבד נגיפית (Infectious canine hepatitis) – גם במקרה זה מדובר בנגיף אשר פוגע בגורי כלבים לא מחוסנים. הפגיעה העיקרית במחלה זו הינה בכבד והיא באה לידי ביטוי בצהבת נראית לעין, חום גבוה, חוסר תאבון והקאות.
פארא-אינפלואנזה (Parainfluenza) – זוהי מחלה נגיפית אשר מביאה לפגיעה בדרכי הנשימה ובאה לידי ביטוי בשיעולים, נזלת וחום.
לפטוספירה (Leptospirosis) – בעברית המחלה מכונה "עכברת" כיוון שמועברת לרוב דרך עכברים ומכרסמים נוספים. המחלה נגרמת עקב חיידק אשר מועבר במגע של העור או הריריות עם שתן של בעל חיים נגוע. זוהי מחלה קטלנית אשר מביאה לפגיעה בכבד ובכליות ואף למוות. צהבת חריפה היא אחד מסימני המחלה הבולטים. החשיבות הרבה של חיסון כנגד מחלה זו נעוץ בעובדה שזוהי מחלה אשר פוגעת גם בכלבים וגם בבני אדם. החיסון כולל 2 זנים של החיידק.
חיסון כלבת (Rabies):
חיסון זה מכיל תרכיב חיסון כנגד מחלת הכלבת.
מחלת הכלבת הינה מחלה נגיפית קטלנית אשר פוגעת בכל היונקים, ובהם גם בבני האדם. הנגיף מצוי בבלוטות הרוק של חיה נגועה והמחלה נגרמת על ידי העברת הנגיף בין פרטים על ידי נשיכה או מגע עם רוק של בעל חיים נגוע. הסימנים העיצביים משתנים בין בעל חיים וכוללים שינויים התנהגותיים, תוקפנות לא אופיינית, נשיכת חפצים דוממים, פחד ממים, ריור מוגבר, שינויי קול, קשיי בליעה, שיתוק חלקי ועוד. המוות נגרם בסופו של דבר בעקבות שיתוק של שרירי הנשימה. חשוב להדגיש כי מרגע שהסימנים הקליניים הופיעו – לא ניתן להציל את בעל החיים והמוות הוא ודאי. חשיבות המניעה עולה בשל העובדה שמדובר במחלה קטלנית אשר עלולה לעבור לבני האדם ולכן, החוק במדינת ישראל מחייב כל בעל כלב לחסן אותו כנגד כלבת פעם בשנה החל מגיל 3 חודשים.
פרוטוקול החיסונים המומלץ
בגור כלבים:
גיל 6-7 שבועות: חיסון משושה ראשון
גיל 10 שבועות: חיסון משושה שני
גיל 12 שבועות: חיסון כלבת+שבב (חובה בישראל על פי חוק הכלבת)
גיל 14 שבועות: חיסון משושה שלישי
בכלב בוגר:
פעם בשנה חיסון משושה וחיסון כלבת.
לפני כל חיסון אנו מבצעים בדיקה גופנית ייסודית, מטרתה להבטיח כי בעל החיים בריא, ואין חשש מלחסנו.
חשוב להדגיש כי גור אינו מחוסן באופן מלא עד לסיום סדרת חיסוני משושה! אנו ממליצים לחכות עד להשלמת סדרת החיסונים הראשונית לפני שייפגש עם כלבים אחרים או יצא לאזורים בהם עלול להיחשף להפרשות של כלבים. רק לאחר השלמת סדרת החיסונים ניתן לצאת איתו מהבית בבטחה.
מתן החיסונים בבית אידיאלי לגורים טרם השלמת סדרת החיסונים מאחר ומספק חיסונים בסביבה הטבעית של הכלב וחוסך את הצורך בחשיפתם לכלבים אחרים במרפאות וכן את החשיפה לסביבת המרפאה אשר עלולה להוביל להדבקה במחלות.