התקשרו עכשיו לקביעת ביקור בית 054-5853303
ד"ר לירון אשל ספיר - וטרינרית עד הבית
מלען קטן - סכנה גדולה לכלבים וחתולים
עם בוא האביב פורחים הרבה צמחים ממשפחת הדגניים, להם שיבולים המכילים מלענים. המלען הינו זרע עטוף זיפים קשים המקנים לו צורת חץ, ויכולת לנוע בכיוון אחד בלבד (במטרה להתקדם בתוך הקרקע לאחר שחודר לתוכה). כאשר בעל חיים מסתובב ליד צמחים אלו, מלענים עלולים להיתפס בפרוותו ומשם לחדור לתוך הגוף. אזורי החדירה העיקריים הינם תעלת האוזן, נחיריים והעור שבין אצבעות כפות הרגליים. מכיוון שנתיב תנועת המלען הינו חד כיווני, אין באפשרות הכלב או החתול להוציאו על ידי ניעור/גירוד ויש צורך בעזרה מקצועית. כמו כן, בנדידתו עלול לגרום לזיהום ולדלקת.
הסימנים הקליניים תלויים באזור החדירה
-
חדירת מלען לאוזן בעל החיים תוביל לניעורי ראש, גירודים רבים, ובמקרה שאינו מטופל בזמן עלולה להופיע דלקת באוזן המאופיינת בהפרשות מוגברות, לעיתים אף דמיות.
-
חדירת מלען לנחיר תגרום לעיטושים רבים והופעת הפרשות מהנחיר. במידה ולא מטופל בזמן המלען עלול לנדוד פנימה לסינוסים, ואף להגיע לריאות ולהוביל לשיעולים ולדלקת ריאות חריפה עד כדי מצב מסכן חיים.
-
חדירת מלען דרך הפרווה ולתת עור נפוצה בעיקר בין האצבעות בכפות הרגליים, אך יכולה להתרחש בכל מקום על גבי העור. במקרים כאלו נבחין באזור החדירה בנפיחות, הפרשות ובליקוק וגירוד אינטנסיבי.
האבחון - יכלול בדיקה גופנית על ידי הוטרינר ובחינה יסודית של האזור הבעייתי. לעיתים קרובות הבדיקה תתבצע תחת טשטוש בעל החיים. לצערנו לא ניתן לזהות מלען בצילומי רנטגן.
טיפול וטרינרי - הטיפול הינו הוצאת המלען בשלמותו. כאשר בבדיקה הוטרינר מזהה את קצה המלען אפשר לבצע נסיונות לשליפתו. אך כאשר מדובר בחדירה עמוקה יהיה הכרח בהוצאתו בהליך כירורגי או בעזרת אנדוסקופ תחת הרדמה מלאה. לאחר הוצאת המלען יטופל בעל החיים באנטיביוטיקה.
טיפים למניעה - חשוב להקפיד על טיולים עם רצועה, ולא לאפשר כניסה לשדות שיבולים. במידה והכלב בילה בשדה שכזה מומלץ לאחר הטיול לסרק את כל הפרווה ולבחון את פנים האוזניים, ובין האצבעות ברגליים. יש לשמור על ערנות, במידה ומופיע אחד מהסימנים מומלץ להתייעץ עם וטרינר בהקדם.